Preconferentie 2017

De SURF Onderwijsdagen start op 7 november om 9.00 uur met een preconferentie over ‘Open leermaterialen, de kracht van delen’. Tijdens dit ochtendprogramma krijg je alles te weten over hoe hogeronderwijsinstellingen open leermaterialen gebruiken, uitwisselen of maken en staan we stil bij de laatste (technologische) ontwikkelingen.

Minister Bussemaker

In 2015 publiceerde minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Bussemaker de strategische agenda HO2025, de waarde(n) van weten. In deze notitie doet ze een oproep aan alle docenten aan Nederlandse HO-instellingen om in 2025 alle onderwijsmaterialen open beschikbaar te stellen. De minister benadrukte haar intenties tijdens de Onderwijsdagen 2016.

Vragen over delen en hergebruiken

Toch is het voor veel docenten in het hoger onderwijs nog niet vanzelfsprekend om te delen en hergebruiken, zelfs niet binnen de eigen instelling. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn de controle te verliezen of omdat ze niet weten hoe ze moeten omgaan met auteursrechten. Vragen over de kwaliteit of aanpasbaarheid staat hergebruik van andermans materialen soms in de weg.

Open leermaterialen, de kracht van delen

Tijdens de preconferentie Open leermaterialen, de kracht van delen komen verschillende aspecten van het delen en hergebruiken van open leermaterialen aan bod. Wat is het en waarom werkt het? Waarom wil de hogeronderwijsinstelling het delen en hergebruik stimuleren en hoe organiseert de instelling dat? En hoe kan een docent gemakkelijker materiaal creëren en uitwisselen, bijvoorbeeld met vakgenoten?

Programma

De preconferentie Open leermaterialen, de kracht van delen vindt plaats op 7 november 2017 van 9.00 - 12.30 uur en begint met een plenair programma in de ochtend. Na de opening van de SURF Onderwijsdagen om 13.00 uur gaat het programma verder in de middag met twee workshops. Het diner staat dit jaar ook in het teken van Open leermaterialen. Je ervaart tijdens dit diner zelf wat het betekent om iets van jezelf te delen, los te laten en te laten verrijken door je collega’s aan tafel. Bekijk het hele programma hier.

Voor wie?

De preconferentie Open leermaterialen, de kracht van delen is interessant voor alle medewerkers van mbo- en hogeronderwijsinstellingen die bijgepraat willen worden over de kracht van open leermaterialen en de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Het programma is in het bijzonder interessant voor onderwijsontwikkelaars, onderwijsondersteuners, beleidsmakers en docenten.

 

Laatste wijziging op 21 sep 2017